STICHTER : Imrich Lichtenfeld
Presentatie videos : (klik op het icoontje om de video te zien)

Imrich Lichtenfeld werd geboren in 1910 te Bratislava in Tjechoslovakije.

Geïnspireerd en aangemoedigd door zijn vader Samuel, oud circusacrobaat en worstelaar, professor lichamelijke opvoeding, detective en hoofdinstructeur van de Departementale Politie. Hij was bekent vanwege zijn onderricht « self-defense » maar ook door zijn vele arrestaties. Imi beoefende vele sporten om zich ten laatste te concentreren op de gymnastiek, het worstelen en de boks, waarin hij gedurende 10 jaar deel nam aan verschillende competities. Telkens wist hij zich in de prijzen te vechten, vooral bij de worstelcompetities.

Bij het opkomen van het faschisme, in de jaren dertig, wist Imri een groep jonge atleten bij elkaar te scharen, met als opdracht de lokale joodse gemeenschap te beschermen en « ondergronds »ten strijde te trekken tegen de faschisten. Zo nam hij actief deel aan verschillende straatgevechten, wat voor hem de perfecte leerschool was om het verschil te maken tussen straatgevecht en de sportieve competities, de basisprincipes van de Krav-maga waren geboren. Door zijn deelname aan verschillende acties werd hij vlug onpopulair bij de lokale autoriteiten en diende hij Bratsislava te verlaten. Gedurende een zwerftocht van 2 jaar komt hij in Israel terecht, waar hij eerst de basis van de zelfverdediging onderricht aan het HAGANAH ( paramilitaire organisatie v/h Joodse volk) en vervolgens zijn activiteiten voort zette binnen de TSAHAL van het Israëlische leger. Het is daar dat hij gedurende 20 jaar zijn gevechtstechniek kon perfectioneren door zich te vervolmaken in het opleiden van onderrichters en leden van het Elitekorps van het leger. Later wordt de Krav-maga binnen de de staat Israel geïntegreed in het burgerleven. Erkend door het Ministerie van Nationale Opvoeding van Israel wordt deze onderricht in zowel publieke als private instellingen om ten laatste wereldwijd « over te waaien » naar de ganse wereld met in het bijzonder Frankrijk en de Verenigde Staten waar er actueel intens les wordt gegeven.

De Krav-maga, ontworpen door Imi, is gebasseerd op menselijke en morele waarden, die de belangrijkheid van integriteit, nederigheid en wederzijds respect accentueren.

Imi Lichtenfeld overleed op 9 januari 1998, hij werd 87 jaar.Foto's Imrich Lichenfeld : (klik op het icoontje om de foto te zien)Les courants du Krav-Maga :

Les 3 plus anciens élèves de Imi Lichenfeld étaient : Eli Avikzar, Raphy Elgrissi et Haim Zut.
Eli Avikzar a formé notamment :
Eyal Yanilov, Haim Gideon, Kobi Lichtenstein et Richard Douieb qui a eu aussi pour enseignants Raphy Elgrissi et Haim Zut.
Ces 4 personnes ont également été formées directement par Imi.
Aujourd'hui on distingue 6 organisations en Krav-Maga :
la F.E.K.M., l'I.K.M.A., l'I.K.M.F., le K.A.M.I.(qui est un dérivé), la K.M.A.A. et la K.M.S.A..

Cliquez sur le document ci-dessous pour l'agrandir